Udfordringer ved direkte fyldningsterapi

Mange tandlæger kan være tilbageholdende med at prøve nyt, fordi de har vænnet sig til en bestemt teknik eller materiale, er usikre på egne evner – eller tror, at udfordringerne ved at prøve nyt vil være større end en potentiel fordel. Fyldningsterapi har mange fordele, men også udfordringer, som skal overvejes.


​​​​​​​Få her vores bud på, hvad du skal have i tankerne, når du foretager fyldningsterapi.

​​​​​​​

Læs mere i 3M’s folder ‘Restoring conservatively with confidence’ af Dr. Marcos Vargas og få tips til de forskellige nævnte trin ved fremstilling af en fyldning           >>>     >>>     >>>

​​​​​​​

DOWNLOAD TIPS
TIL FYLDNINGSTERAPI HER

Farvematch
​​​​​​​At finde den rigtige farve og translucens er en kunst i sig selv, og det er afgørende for at få en tilfreds patient. For at beherske dette skal du have forståelse for både farve, opacitet, den naturlige tand og de æstetiske muligheder i dine materialer. Får du det bedst mulige ud af dit kompositmateriale?

Form
Ved porcelæn er det laboratorieteknikeren, der skaber anatomien for dig, men ved en direkte fyldning er det dig selv, der skal skabe den. At matche de naturlige konturer på en tand kan være vanskeligt, specielt ved større restaureringer, som kræver et match af både form og farve.

Approksimale kontakter
​​​​​​​
Opbygning af approksimale kontakter betyder ofte opbygning af en stor del af en tand. Der er adskillige velegnede teknikker og matricesystemer, der kan gøre det nemmere at opnå gode kontakter og midtlinje, men at finde det rette materiale er afgørende. Det er vigtigt at finde et kompositmateriale, som er nemt at håndtere, ikke klæber til instrumentet, holder faconen under opbygning og fungerer godt i dine hænder.

Farvestabilitet
​​​​​​​Et langtidsholdbart æstetisk resultat afhænger af andet end kemien i fyldningsmaterialet. Lyspolymerisering, finisering og polering er vigtige trin for at sikre farvestabilitet. Dit komposit kan måske give højæstetiske resultater, men kun du kan få det bedste resultat frem. Patientvaner som rygning, kaffe, te, vin og visse fødevarer vil give misfarvning i løbet af kort tid – her kan en protetisk løsning muligvis være et bedre valg.

Teknik og tid
​​​​​​​Tandlæger har ofte meget lidt tid, og tanken om at skulle bruge endnu mere tid på at lære en ny teknik kan være en stor hindring for forandring. Men når du først har investeret den nødvendige tid i at lære og beherske en æstetisk teknik, kan den potentielt give store fordele for både dine patienter og din praksis.

Før restaurering

Efter restaurering med direkte fyldningsterapi