Hvordan undgår du rust og sløve bor?

Vil det ikke være dejligt at slippe for at skifte bor så ofte?

Du kan selv gøre meget for at undgå, at dine bor bliver slidte og sløve eller ruster. Her får du et par tips til at forlænge levetiden på dine roterende instrumenter.


Vedligehold og behandling af roterende instrumenter

Det tager tid at få overblik over og orden i klinikkens mange forskellige bor og diamanter samt gennemføre en god rengørings- og steriliseringsprocedure. De bliver hurtigt slidt, ruster let og er krævende at holde rene for debris og andet, som sætter sig i skærene.

Du får her tips til korrekt og effektiv håndtering af dine bor.


Kvalitet vs. kvantitet. Sådan undgår du korrosion

Der er en sammenhæng mellem pris, kvalitet og korrosion på bor. Rosenbor i stål vil ruste og anses af mange som engangsbor. Rust eller korrosion kan begrænses ved brug af borstandere.

Tips


Står borene i en stander uden at komme i kontakt med metal, ruster de mindre.

Borstanderne bør derfor være i plast eller have indsatser i plast eller silikone, som holder borene på plads.

Når borene står vertikalt i stedet for at ligge sammen i en kurv, løber vandet også bedre fra, så borene tørrer hurtigere.


Rustne bor bør kasseres.

Rust smitter ikke bare af på andre instrumenter, men også på indersiden af opvaskemaskine og autoklave. Desinfektionsmidler med korrosionsbeskyttelse, f.eks. Orbi-Sept bordesinfektion eller Dürr ID220, gerne i et ultralydsbad, er en god erstatning for opvaskemaskinen, hvis du har nogle favoritbor, som let ruster.

Væsken rengør, desinficerer og beskytter mod rust. Ultralydsbølgerne og rengøringsmidlet opløser debris og andet skidt på en skånsom måde. Derefter vil væsken desinficere borene og beskytte mod rust. Vær klar over, at plast bliver misfarvet og blødt i væsker med korrosionsbeskyttelse.


Drop borbørsten!

Nye bor har en hærdet overflade, som beskytter mod rust. Ved brug vil det beskyttende lag efterhånden slides væk, hvilket giver fri adgang til metallet under. Herefter vil positive metalioner reagere med vandet og danne rust.

Bruger du en metalbørste til rensning af borene, vil det samme ske – beskyttelseslaget bliver slidt væk og tillader vandet let adgang til de reaktionsvillige metalioner. Benyt i stedet ultralydsbad til rengøring af dine bor. Det er både mere skånsomt og effektivt.

Bor, rodkanalfiler og instrumenter kan sorteres i færdige standere eller kassetter, som kan bruges til behandling, i rengørings- og steriliseringsprocessen og til opbevaring, til de igen skal bruges i behandling. Det giver dig fuldt overblik over dine bor, og du sparer samtidig tid.

Bor bør placeres i åbne kassetter eller kurve, så de bliver helt rene i opvaskemaskine eller ultralydsbad. Samtidig er det vigtigt, at de ikke løsner sig under processen. Den bedste løsning er kassetter, som låser borene fast.

Løse silikoneplugs i flere farver kan bruges til identifikation. Den tid, du tidligere har brugt på at sortere bor, kan du nu i stedet bruge på andre opgaver.


Hastighed på bor og diamanter

På pakken med bor står der angivet to hastigheder:

  • Max-hastigheden, som er den maksimale hastighed, boret kan arbejde ved uden at knække eller på anden måde tage skade.
  • Optimalhastigheden, som er den hastighed, hvor boret arbejder bedst.

Oplever du, at boret i turbinen ikke tager ordentligt fat, eller ikke har den ønskede effekt, kan det være en god idé at skifte til et rødt vinkelstykke. Det gearer mikromotorens hastighed 4,5-5 gange op og arbejder med større kraft (torque). Det betyder, at fx fræsere får mulighed for at skære, som de er designet til, i stedet for enten at gå i stå ved for lav hastighed eller snurre rundt i overfladen ved for høj hastighed.

Vinkelstykker udvikler også færre aerosoler end turbiner, hvilket kan reducere en eventuel smitterisiko.


Her til sidst: Godt at vide om vedligehold af bor


Komet producerer mange typer bor til at spalte eller fjerne forskellige materialer. Et bor, som skal kunne trænge gennem Zirkonia-kroner, er anderledes designet end et bor, som skal fjerne komposit eller amalgam.

Vælger du det korrekte bor, kan du arbejde mere enkelt og effektivt til glæde for både dig og dine patienter. Læs mere om bor.