På fælles mission for den danske folkesundhed    


Den danske virksomhed, Plandent, og Københavns Universitet bygger bro mellem den dentale og den medicinske verden. Sammen sætter parterne alt ind på et nyt banebrydende forskningsprojekt i en fælles mission om at forbedre folkesundheden.      

Den danske totalleverandør til tandklinikker, Plandent A/S, og Odontologisk Institut på Københavns Universitet, har netop indgået en aftale om et fælles forskningsprojekt for at forbedre folkesundheden.  

Formålet med projektet er at evaluere sammenhængen mellem sygdom i mundhulen og medicinske sygdomme som fx diabetes, leddegigt og hjertekarsygdomme. Et projekt, hvis resultater parterne håber kan være med til at forbedre den danske folkesundhed gennem et mere helhedsorienteret syn på sygdom i mundhulen.    


40% af danskere over 40 år har parodontitis!  

Parodontitis (tidligere kaldet paradentose) er en alvorlig kronisk betændelsessygdom, der viser sig ved nedbrud af den kæbeknogle og det tandkød, som tænderne ellers er forankret i. Derudover bidrager parodontitis til spredning af betændelsesstoffer fra mundhulen til resten af kroppen med heraf følgende risiko for udvikling eller forværring af følgesygdomme som fx diabetes, leddegigt og hjertekarsygdomme.  

Resultaterne af forskningsprojektet vil give en enestående indsigt i epidemiologien for parodontitis i Danmark og indflydelsen af ​​parodontitisbehandling på risikoen for udvikling af sygdomme uden for mundhulen.

”Vi tror på, at vejen til et sundere samfund går gennem munden. Vi ønsker at bidrage til forskning indenfor dette område, og det kræver en fælles indsats, som ikke kan vente. Derfor rakte vi ud til førende forskere indenfor tandlæge- og lægevidenskaben. Nu gælder det om at få belyst, hvor vigtig regelmæssig tandpleje er for tidlig sygdomsdiagnosticering, forebyggelse og behandling af alvorlige medicinske sygdomme med henblik på at forbedre folkesundheden”, udtaler administrerende direktør i Plandent, Dennis Hindsberg.    

Plandent har over 25 års praktisk erfaring indenfor dentalindustrien og bidrager med en omfangsrig og solid dataindsigt. Plandent ønsker nu at finansiere og bidrage aktivt til det tværgående samarbejde for at sikre, at forskningsprojektet påbegyndes hurtigst muligt.    


Bredt funderet tværgående samarbejde

Alle kræfter er sat ind i forskningssamarbejdet, hvis styregruppe består af Christian Damgaard, forskningsområdeleder og lektor på Odontologisk Institut, Københavns Universitet; Peter Riis Hansen, professor i kardiologi, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet; Claus Henrik Nielsen, professor, og Christian Enevold, seniorforsker, begge på Institut for Inflammationsforskning, Rigshospitalet; samt Claus Millington, markedschef i Plandent, og Dennis Hindsberg, administrerende direktør i Plandent.    

”Ved hjælp af data fra de praktiserende tandlæger kan vi for første gang bestemme, hvad udbredelse og sværhedsgrad af parodontitis gør ved risikoen for udvikling af en række andre folkesygdomme. Vi forventer, at forskningsprojektet synliggør, at sygdomme i mundhulen faktisk bør være et utvetydigt samfundsanliggende på lige fod med sygdomme andre steder i kroppen” udtaler Christian Damgaard.  


Kontaktpersoner  

  • Christian Damgaard, forskningsområdeleder og lektor på Odontologisk Institut, Københavns Universitet,
    25 32 38 32,  chrd@sund.ku.dk  Om forskningsgruppen  

Forskningsprojektet, PlanPerioMed, består af et tværgående samarbejde mellem dentalindustrien, tandlæger og læger, herunder speciallæger inden for flere områder som immunologi, reumatologi og kardiologi.  


Om Plandent A/S

Plandent A/S er totalleverandør til danske tandklinikker. Virksomheden leverer journaliseringssoftware, klinisk udstyr, service og samtlige produkter til brug ved tandbehandlinger. Desuden udbyder virksomheden faglig uddannelse til tandklinikkens medarbejdere.

Fra venstre bagerst: Peter Riis Hansen, Claus Henrik Nielsen, Christian Damgaard
Fra venstre forrest: Claus Millington og Dennis Hindsberg.
Fotograf: Weiles fotografi

Forskningsteamet er klar til at rokke de helt store sten.

Fra venstre: Claus Henrik Nielsen, Christian Damgaard, Peter Riis Hansen, Dennis Hindsberg, Claus Millington.
Fotograf: Weiles fotografi

Et bredt funderet tværgående samarbejde mellem dentalindustrien, tandlæger og læger er begyndt.
Fotograf: Weiles fotografi