Er klinikken ferieklar?
Sommerferien venter forude, og måske skal I en tur til udlandet eller hygge i sommerhus?
Hvis I holder ferielukket på klinikken, får I her nogle gode råd til, hvordan I sikrer jer, at klinikkens udstyr fungerer, som det skal, når I genåbner efter ferien.
Hvordan opbevares kølevarer og andre følsomme forbrugsvarer på tandklinikken?
De fleste forbrugsvarer og anæstesimidler tåler ikke højere varme end 25°C og bør opbevares mørkt og køligt. Hvis de er placeret i jeres behandlingsrum, som varmes op af solen, bør de flyttes til jeres lager, reception eller andre dele af klinikken, hvor der ikke bliver så varmt og har direkte sollys. Har I monteret markiser eller persienner, kan I med fordel bruge disse.
Produkter af latex eller gummi såsom kofferdam, handsker, gummipolerere osv. tåler også dårligt varme og lys. Bonding, komposit, cementer og aftryksmaterialer kan opbevares i køleskab, men ikke i nærheden af kølelegemet, da de ikke tåler frost. Husk at tage dem ud lidt tid før brug, så produkterne kan akklimatisere.
Husk at tjekke jeres lager, så I har materialer, til når I er tilbage
Brug lidt tid på at gennemgå lageret og læg eventuelt varerne klar i indkøbskurven i webshoppen, før I går på ferie.
Tid til oprydning?
Har I roligere dage på klinikken op til ferien, kan I med fordel udnytte tiden til at rydde op på klinikken og vaske skuffer og skabe ned.
Tjek holdbarheden på materialer og sterilt udstyr – måske skal noget steriliseres igen, så det holder sig sterilt til efter ferien.
Når I lukker ned for ferien, bør alt det, som normalt står fremme på hylder og borde, placeres i lukkede skabe.
Personalerummets køleskab, reception m.m. kan måske også bruge en ekstra omgang rengøring.
Informér jeres patienter om, hvornår de forskellige behandlere er tilbage
Informer jeres patienter på hjemmesiden, Facebook m.v. om ferielukningen og skriv, hvor de kan henvende sig ved behov for akutbehandling. Giv besked til de klinikker, I henviser til, så de ved, at der kan komme ekstra patienter i den periode.
Afbestil eventuelle serviceydelser til klinikken – vaskeservice, avis- og magasinabonnementer, madlevering og andre tjenester.
Det kan være belejligt at benytte ferietiden til at rydde op, rense, smøre og vedligeholde jeres udstyr, så det er godt rustet til ferie. Har I roterende instrumenter, som skal repareres? Send dem ind til vores værksted. Så gør vi dem klar, mens I holder fri.
Vedligeholdelse af jeres udstyr på klinikken før ferien
Vedligeholdelse af roterende instrumenter
Vask/desinficer, smør og steriliser alle brugte instrumenter før ferien. Lad ikke kontaminerede og beskidte instrumenter ligge til efter ferien, da det vanskeliggør rengøringen, især af kirurgi instrumenter.
- Giv chucken på de roterende instrumenter lidt ekstra olie. Brug fx Orbis smøremiddel, KaVo spray eller lignende. (Det forhindrer, at borene sætter sig fast). Tag mikromotoren af slangen, tag kappen af og rengør med en blød og fnugfri klud. Smør O-ringene.
- Tag turbinekoblingen af slangen for at hindre algevækst. Smør O-ringene.
- Har I en AirFlow eller lignende, bør I tømme beholderen for pulver og opbevare pulveret lufttæt. Tænd apparatet og blæs det tomt for pulver. Dette bør også gøres dagligt, således at pulveret ikke sætter sig fast.
Hvad gør vi med unit og amalgamseparator?
- Unitten har glatte rene overflader, som kan desinficeres med fx hospitalssprit eller Orbis ORBI-Sept overfladedesinfektion, 72%,
- Stoleovertrækket vaskes med mild sæbevandsopløsning, og ved behov kan betrækket desinficeres med Orbis ORBI-Sept overfladedesinfektion, uden alkohol eller WetWipe Triamin vådservietter.
- Skyl vandslangerne igennem med rigeligt vand før og efter ferien for at hindre algevækst. Se yderligere info under Vand og Luft
- Brug fx Orbis sugerens eller til jeres sug efter hver arbejdsdag.
- Brug fx AlproJet-W enten ved behov eller 2 gange ugentligt til rens af unittens sugesystem. AlproJet kan efterlades i sugesystemet natten/weekenden over.
- Tjek amalgamkop og se efter, om I har en ekstra amalgamkop til jeres amalgamseparator på klinikken.
Klinikkens ”motorrum”
Tjek, at kompressor og sugemotor er slået fra, at ventilationen fungerer godt, og at der ikke er lækager. Temperaturen i rummet må ikke overstige 40°C, når motorrummet er i drift.
Dürr-kompressorer med det gamle tørre aggregat kendes tydeligt ved, at der er et lodret rør med et kobberrør viklet rundt som en snegl. Kontrollér her, at indikatoren på kompressorens filter lyser blåt – ikke rødt. En rød indikator betyder fugtig luft i kompressoren.
Ved rød indikator, kontakt os på telefon 43 66 44 44.
Autoklaven
Sluk for autoklaven og tag stikket ud af stikkontakten før rengøring. Vær sikker på, at kammeret ikke er varmt. Brug en blød og fnugfri klud, Gennemvæd kluden med et mildt vaskemiddel - brug ikke skummende opvaskemiddel . Skyl efter med rent vand.
OBS! benyt ikke skarpe genstande til rengøringen.
Vand og luft
Det er vigtigt, at vandhaner/magnetventiler i behandlingsrummene og sterilen altid lukkes, når arbejdsdagen slutter. Dette er ekstra vigtigt før ferien.
Sæt instrumentskyl over, så vand i unit og slanger tømmes af. Hvis der ikke er en skyllefunktion til instrumentslangerne på unitten, så tøm dem manuelt ved at lukke for vandet først, hvis muligt, og derefter tømme kopfylder, samt alle slangerne en ad gangen for vand.
Tjek jeres reservedelslager
Sørg for, at jeres lagerbeholdning af pærer, O-ringe, pakninger, sikringer o.l. er opdateret. Læg hver reservedele på en fast plads, Så I let kan finde dem, når de skal bruges. Benyt eventuelt anledningen til at gennemgå alle jeres brugsanvisninger, vedligeholdelsesrutiner, fejlmeldingsoversigter, tekniske tips osv.
Når I har styr på disse enkle procedurer inden ferielukningen, kan I tage på ferie med god samvittighed og vide, at jeres udstyr fungerer, når I er tilbage på klinikken igen.
Har I brug for teknisk assistance, står vi klar til at rykke ud hele ferieperioden. Ring til os på 43 66 44 44 eller skriv til udstyr@plandent.dk
Lås døren godt, nyd ferien - husk solcreme og en god bog:-)