Tandbørster
– Hvilken er bedst for miljøet?

Udbuddet af bambustandbørster, med løftet om et mindre miljøaftryk, er den seneste tid eksploderet. Men er det overhovedet bedre for miljøet med en tandbørste lavet af bambus?

Svaret er ja. I hvert fald ifølge en miljøvurdering*, iværksat af den engelske tandlægeforening (The British Dental Association), hvor man har sammenlignet forskellige typer tandbørster. Heriblandt en plastiktandbørste, en bambustandbørste og en plastiktandbørste med udskifteligt hoved.

På en delt førsteplads, med det mindste aftryk på miljøet, kommer bambustandbørsten og plasttandbørsten med det udskiftelige hoved. Den almindelige plasttandbørste kommer ind på en 2. plads.

Årsagen hertil kan findes i materialevalg og -forbrug. Ifølge artiklen vil et menneske, der lever i 80 år og bruger en normal manuel plastiktandbørste hele sit liv, ende med at have brugt 6,3 kg plastik på tandbørster. Denne mængde plast kunne reduceres ved at bruge en bambustandbørste eller en plasttandbørste med udskifteligt hoved.

Undersøgelsen ser også på de elektriske tandbørster, som grundet mængden af elektronik har et større miljømæssigt aftryk end de manuelle tandbørster.   
Kilde: Lyne, A., Ashley, P., Saget, S. et al. Combining evidence-based healthcare with environmental sustainability: using the toothbrush as a model. Br Dent J 229, 303–309 (2020). https://doi.org/10.1038/s41415-020-1981-0