CAD/CAM pioner har aldrig fortrudt springet

Tandlæge Svend Samsson i Slagelse investerede tilbage i 2010som en af de første danske tandlæger i et CAD/CAM kronefræsningssystem. Her fem år efter har vi besøgt klinikken for at høre om hans erfaringer, og hvorvidt hans forventninger til systemet er blevet indfriet.

Historien
For over fem år siden læste et par af tandlæge Svend Samssons medarbejdere om et CAD/CAM system og mente, at det ville være en oplagt investeringsmulighed for klinikken. Efter overtalelse kom Svend med på idéen, og med hjælp fra Plandents Carsten Rathlou fra Plandent blev systemet indkøbt. Hovedårsagen var, at klinikken gerne ville mere kontrol over arbejdsprocessen og slutresultatet ved kronebehandlinger.

Lige fra starten er teknologien blevet vel modtaget hos Svends patienter. Klinikken har adskillige, der kommer til dem alene af den grund, at de kan få foretaget kronebehandlinger samme dag. Det er oftest folk, der har hørt om muligheden igennem deres netværk, og Svend fortæller, at mange endnu er overraskede og taknemlige over, at det kan lade sig gøre.

Klinikken oplever, at patienterne er meget glade for at kunne få påsat kronen samme dag. Det er lettere at få passet et enkelt tandlægebesøg ind i en travl hverdag, og så slipper de samtidig for et provisorium. ”Det var en øjenåbner for mig, hvor meget det betød for patienten at få sin krone med det samme. De gik usikre og bekymrede rundt i 14 dage og var bange for, om provisoriet røg ud og måske have ubehag ved tygning”, forklarer Svend. ”Den usikkerhed slipper de for nu.”

Arbejdsglæde
For klinikkens arbejdsmiljø er CAD/CAM et plus, fordi personalet er inddraget i produktionen. Det giver et godt samarbejde, hvor hver har sit ansvarsområde og bidrager til det færdige resultat. Samtidig er det en bonus for alle at få nye spændende arbejdsopgaver på klinikken og samtidig kunne give kunderne en god service.

Ingen stress og jag – og alligevel effektivt
Der er ifølge Svend ofte stress forbundet med en aftrykssituation, når der bruges konventionelle aftryk, fordi du ikke kan være helt sikker på, om pochen nu er tør nok, eller om du undgår blærer i silikonen, når den åbnes op. Er aftrykket ikke i orden, skal hele processen gentages. Det slipper du for med et digitalt aftryk.

På Svends klinik er opgaverne uddelegeret, således at Svend præparerer, og hans to klinikassistenter tager sig af scanning og design. Det gør, at han kan modtage akutte patienter, selvom han er i gang med en kronebehandling.

”Arbejdsrutinerne ligger fast og giver et godt roligt flow”, fortæller Svend. ”Jeg ved, at præparationsgrænsen er i orden, og personalet har tid til at tage aftrykket. Når de begynder at designe kronen, går jeg lige ind og tjekker alle parametrene. Det tager fem minutter. Og så sættes maskinen i gang med at fræse. Vi har patienter indimellem, så vi udnytter kliniktiden meget bedre i dag.”

Højt kvalitets- og serviceniveau
Med CAD/CAM får tandlægen mere indflydelse på, hvilket produkt der afleveres til patienten, fordi alt foregår på klinikken med patienten ved siden af.

”Med konventionel teknik kan du meget vel komme til at skuffe patienterne, hvis du ikke inden har fortalt dem, at det ikke er sikkert, at kronen passer perfekt, når den kommer tilbage. De kroner, vi laver her, er derimod tilpasset, så de passer fuldstændigt til okklusionen, for det har vi jo sørget for i designfasen. Kronen får den perfekte tilpasning”, forklarer Svend.

God økonomi – også for mindre klinikker
Der er god økonomi i et CAD/CAM fræsesystem. På Svends klinik benytter de systemet dagligt, og der er forhånd lagt tider til kronebehandling i kalenderen både kl. 8 og kl. 13, hvilket passer ind i det daglige arbejdsflow.

At det nu er så let at få sat en ny krone på, gør, at patienter ofte vender tilbage og gerne vil have lavet mere arbejde. Også selvom de ikke akut behøver det. Svend fortæller, at patienterne selv vælger aktivt til, hvilke tænder de vil have lavet kroner på i stedet for at vente på, at en tand knækker.

Ekspreskroner er fremtiden
Svend er ikke i tvivl om, at den digitale udvikling, vi oplever nu, vil eskalere, og at digitale aftryk og her-og-nu kronebehandlinger er kommet for at blive. Selvom der endnu ikke er noget patientkrav om, at tandlæger skal kunne lave en krone samme dag, mener han, at det kommer, når først flere og flere hører om, at det kan lade sig gøre.

Ja, forventningerne er oversteget!”
"I kan roligt skrive, at vores oplevelse med CAD/CAM langt overstiger de forventninger, vi havde, inden vi gik i gang. Det giver en utrolig arbejdsglæde og afstresning, og det involverer personalet. Derudover går alle vores patienter og smiler! Jeg er virkelig glad for, at jeg mødte Carsten (Plandents CAD/CAM ekspert, red.) dengang tilbage i 2010, og at vi snakkede om det her system”.

Hvem skal du kontakte
Er du interesseret i at høre mere om digitale aftryk og CAD/CAM, så er du velkommen til at kontakte:

Plandent
Carsten Rathlou på tlf: 27 64 08 94 eller på mail carsten.rathlou@plandent.dk
​​​​​​​