Først ombygning, så flytning og nyindretning

Da specialtandlægerne i tand-, mund- og kæbekirurgi Lone Lenk-Hansen og Thomas Urbans lejemål i Aarhus C blev opsagt, besluttede de sig for at bygge en helt ny kirurgisk tandklinik, som var både større og mere tidssvarende. Tandlægerne tog kontakt til Plandents chefkonsulent Peter Jacobsen, som havde stået for en succesfuld ombygning i deres tidligere klinik, og i fællesskab fik de indrettet en high-tech specialklinik i Åbyhøj.

For et par år siden besøgte vi specialtandlægerne Lone Lenk-Hansen og Thomas Urban i deres ombyggede kirurgiske klinik i Prismet i Aarhus C. Ikke længe efter blev bygningens lejere, heriblandt Lone og Thomas, opsagt, og jagten gik derfor ind på nye lokaler. Dem fandt de på Hermodsvej i Åbyhøj. Lejemålet var egentlig bare en tom skal, som specialtandlægerne kunne bruge som ramme til at bygge en klinik helt efter eget hoved. Der er blevet isat nye vinduer, lagt andre gulve, monteret lofter og indlagt udsugning og nye installationer. Klinikken har de tegnet selv med rådgivning fra Climos Marie Frier og Peter Jacobsen.

”Hele bygningen havde stået tom i godt et år og bar præg af det. Da vi kom og kiggede, havde de lige besluttet at leje det ud som flere forskellige mindre lejemål, og dette her lejemål passede til vores formål”, fortæller Lone. ”Det er smart for os, at vores lokaler ligger lige over kælderen i forhold til eksempelvis sugeinstallationer”. ”Der er blevet trukket flere kilometre kabler og rør. Hele kælderen var på et tidspunkt gennemhullet som en schweizerost”, fortsætter Thomas med et grin.

Fra tre til fem klinikrum!
Klinikken har fået mere plads efter flytningen. Den tidligere klinik var indrettet med to operationsrum og en suturklinik, og nu har specialtandlægerne hele fire store klinikrum og et lidt mindre. Thomas og Lone har hver to faste klinikker at arbejde på, og udstyret er indstillet individuelt. Det gør, at der altid står en klinik klar til brug. Tandlægerne har taget to Planmeca carts og Brumaba operationslejer med fra den tidligere klinik og suppleret med tre nye Planmeca Compact iTouch units.

”Vi valgte Planmeca, fordi vi har haft gode erfaringer med Planmeca tidligere. Vi har valgt nøjagtigt de samme units igen for at gøre det simpelt. Dog er de tre nye units med integrerede patientstole”, forklarer Lone. Og Thomas supplerer: ”Nu er det selvfølgelig en luksus, at vi på de to mikroskopbestykkede klinikker har operationslejer, der kan tippe sidelæns, da det er med til at give det bedste indblik til operationsfeltet, men havde vi ikke dem, kunne vi sagtens arbejde ved units med normale patientstole. Det er der intet problem i. Patientstolen kan køre så højt op nu, at det faktisk er muligt at operere stående ved den”.

Specialtandlægernes ProMax 3D røntgenapparat er også blevet flyttet med til de nye lokaler. De fortæller begge, at de er glade for de muligheder, 3D giver i diagnosticeringen, og at apparatet primært bliver benyttet i forbindelse med fjernelse af visse visdomstænder med meget tæt relation til nerven samt af og til for at bestemme mængden af knoglemasse forud for større implantatbehandlinger.

God sparring med Peter Jacobsen
Peter har stået for rådgivningen, som han gjorde det, da specialtandlægerne byggede deres tidligere klinik om. Dengang som nu er Peter kommet med forslag til tekniske løsninger og har hjulpet med produktvalget. Håndværkerne blev også anbefalet af Peter, og Lone vurderer, at det var godt for byggeprocessen, at der var en overordnet styring, samt at håndværkerne før har bygget tandklinikker: ”Det er en klar fordel, at de kender til, hvordan en klinik fungerer”. ”Jeg synes, at vi har fået rigtig god rådgivning fra starten, og under denne byggeproces har Peter vidst meget om os og vores tanker, fordi han også var med i sidste ombygning. Det har været et godt samarbejde, for Peter ved, hvad der rører sig på markedet, samtidig med at vi jo selv har nogle idéer”, understreger Thomas.

Bakteriedræbende overflader og HEPA- filtre
Klinikken er indrettet efter de højeste hygiejnemæssige standarder. Thomas fortæller, at der inde på klinikkerne sidder HEPA-filtre i indblæsningen som på hospitalerne, så de kan sikre, at den indkommende luft er ren. Derudover er gulve og skabe coatede med en belægning indeholdende sølvnitrat. Det gør, at selv MRSA-bakterier dør inden for en time. ”Overfladerne er faktisk mere eller mindre selvrensende i forhold til bakterier. Det er ikke et krav, at vi skal have det, men det føles godt at kunne tilbyde den højeste standard”, understreger Thomas.

En specialklinik kræver specialudstyr
Der er ingen tvivl om, at der er tænkt på funktionalitet alle steder, og Thomas konstaterer også, at der ikke er blevet gået på kompromis nogen steder. For eksempel har specialtandlægerne fået gas- og iltudtag monteret direkte i væggen på flere af klinikkerne, så der er mulighed for behandling i generel anæstesi, lige som to af klinikkerne er udstyret med mikroskoper. Også operationslamperne er specialudstyr. Efter rådgivning fra Peter investerede Lone og Thomas i en Dr. Mach operationslampe for et par år siden, og nu er alle operationsstuer udstyret med disse. De er begge meget glade for lamperne, som grundet deres mange lyskilder giver et utroligt skarpt lys uden at danne skygger. Lone og Thomas har bragt den digitale fremtid ind på klinikken. De har et HD- kamera monteret i begge mikroskoper såvel som i de to operationslamper, så de kan optage deres behandlinger. I personalerummet hænger en storskærm, så andre kan sidde og følge med i behandlingen. De kan ydermere streame optagelsen, så det bliver muligt at følge operationen online overalt i verden. Det giver helt nye muligheder for vidensdeling og live-undervisning under en operation.

Det er som med huse…
Specialtandlægerne forklarer, at det har været et godt forløb for dem først at overtage en klinik, senere bygge den om og nu flytte ind i en helt ny klinik. Det har givet dem mulighed for at finde ud af, nøjagtigt hvad deres behov var i forhold til indretning og udstyr, og de har derfor kunnet investere i det, der giver dem størst arbejdsglæde og bedst understøtter deres arbejde. ”Det er som med huse. Man skal bygge et par stykker, før det bliver helt perfekt. Vi startede først med en mindre ombygning, og nu har vi så taget det store spring”, fortæller Lone og Thomas med et grin. ”Vi er superglade for at være her. Det er jo fedt at kunne investere i det, man gerne vil have”, konkluderer Lone, og Thomas supplerer: ”Vi blev faktisk presset lidt ud i det, idet vi blev opsagt i vores tidligere lejemål, men vi fortryder bestemt ikke, at vi er flyttet. Vi er rigtig tilfredse med klinikken”.

Er du interesseret i at høre mere?
​​​​​​​
Kontakt Peter Jacobsen på tlf: 60 43 88 61 eller på mail peter.jacobsen@plandent.dk