Skanning med TRIOS - en fordel ved implantatbehandlinger

Tandlæge Nicolai Yde foretager mange implantatbehandlinger, og han ser nogle væsentlige fordele ved at benytte TRIOS som en del af implantatbehandlingerne. Læs her en patientcase, hvor TRIOS blev brugt i forbindelse med immediat indsættelse af et implantat.


Forundersøgelse
Patienten var en kvinde med diagnosen Fractura corona dentis et radix complicata 1+ (se billede 1 og 2), og som i denne forbindelse havde brug for et fortandsimplantat. Patienten insisterede på et immediatimplantat, hvis det overhovedet var muligt.

Risikoen ved et immediatimplantat er, at der efter ekstraktion af tanden altid foregår en nedbrydning af "the bundle bone", og at man derfor ikke kan forudse, hvordan det behandlede område ser ud på langt sigt. Ifølge Nicolai er det meget få fortænder, der bør laves immediat. Han foretrækker ofte selv at benytte en Early Implant Placement teknik på fortandsimplantater, da det giver en øget sikkerhed for et flot resultat - også ud over de første fem år.

Men i denne case var der faktisk et godt udgangspunkt for en immediat behandling. Patientens biotype var medium-tyk, og hendes gingivalinje på den frakturerede fortand lå faktisk en anelse mere incisalt end på den anden fortand.

Operation og provisorisk krone
”Helt frem til fjernelse af tanden forbeholdt jeg mig ret til at sige fra, hvis forholdene ikke var optimale til et immediatimplantat", fortæller Nicolai og fortsætter: "Det var en forudsætning, at jeg kunne skaffe primær stabilitet til implantatet, så jeg kunne få skruen til at sidde fast. Jeg forskød implantatet i palatinal retning, så jeg kunne holde den faciale knoglelamel fuldstændig intakt og gå efter en skrueretineret løsning".

Implantatet blev indsat (Straumann bone level implantat), hvorefter gingiva og emergence profile blev skannet med TRIOS. Et scan-body blev monteret, hvorefter scan-body og antagonisten blev skannet (se billede 3). Skanningerne blev sendt elektronisk til laboratoriet (Flügge Dental, red.)., der med det samme gik i gang med fremstilling af provisoriet.
”Efter nogle timer modtog jeg den provisoriske krone fra laboratoriet. Provisoriet blev slebet helt ud af okklusion og artikulation, hvorefter det blev skruet på (se billede 4, red.). Skruehullet blev lukket med teflontape/plast, og patienten sendt hjem med et perfekt tilpasset provisorium allerede på førstedagen af behandlingen. Her er det jo en klar fordel at skanne, fordi du kan få en færdig laboratoriefremstillet provisorisk implantatkrone efter få timer."

Den endelige krone sættes i
Fire måneder og en kontrol senere kommer patienten ind på ny. Provisoriet fjernes, og skanningsproceduren foretages igen. "Man kunne i teorien bare have brugt det første skan og kopieret det fuldstændigt, men der vil altid være små nuancer efter en helingsperiode, så for at få det mest optimale resultat gentog vi skanningerne", forklarer Nicolai.
Derefter gik teknikeren i gang med at arbejde. Da kronen skulle afleveres, lavede vi et try-in på klinikken, hvor jeg prøvede kronen i en råbrændt udgave. Farve, form samt presset på gingiva og kontaktpunkterne blev kontrolleret. Æstetik og funktionelle parametre blev naturligvis også kontrolleret og godkendt. Patienten fortsatte hos teknikeren, hvor kronen blev færdigbrændt. Efter et par timer var patienten tilbage på klinikken for endelig isættelse af kronen".

TRIOS kan klart anbefales i forbindelse med implantatbehandling
For Nicolai er tidsperspektivet og arbejdsflowet ved digital skanning et stort plus. Med konventionel aftryksteknik havde det krævet længere arbejdsgange både på klinikken og i laboratoriet.

Nicolai ser generelt digital skanning som en stor fordel netop i forhold til implantater: "Det er ikke særligt skægt for patienterne - og heller ikke for tandlægen - at tage aftryk på implantater med konventionel teknik. Især fuldkæbeaftryk kan være en udfordring med silikone aftryksmaterialer - vi kender vist alle til vanskeligheder med at fjerne aftrykket ved mange kraftige underskæringer. Skanning med TRIOS giver her klare fordele".


Hvem skal du kontakte
Er du interesseret i at høre mere om digitale aftryk og CAD/CAM, så er du velkommen til at kontakte:

Plandent
Carsten Rathlou, tlf: 27 64 08 94 eller på mail carsten.rathlou@plandent.dk
​​​​​​​
 
​​​​​​​

Produktside for TRIOS fra 3Shape

Oversigt over CADCAM-skannere til tandlæger