Planmeca - 40 år i førertrøjen
Siden Planmeca blev grundlagt i 1971, har virksomheden ligget helt forrest i udviklingen af tandlægeudstyr. En udvikling der har taget fart i Danmark de seneste år, nu hvor også Planmeca's units og røntgen er blevet valgt til både Københavns og Aarhus Tandlægeskole.
Læs her historien omkring 40 års udvikling af "state of the art" tandlægeudstyr.
Der var engang en tandlægeunit...
Da Planmeca's første unit blev lanceret i New York 1979, var det en af de første units, der brugte en ny teknologi, der gjorde det muligt at sætte instrumenterne i den ønskede rækkefølge på instrumentbroen. Netop denne unit blev så stor en succes, at den banede vej for nye investeringer og købet af Planmeca's første fabriksanlæg.
Den videre udvikling førte til verdens første mikroprocessorstyrede tandlægestol i 1983. For første gang var tandlæger nu i stand til at programmere fx stolens positioner på en smartere og mere alsidig måde end tidligere. Med den nye styring havde stolene også færre mekaniske dele og var mere pålidelige og krævede færre omkostninger end ældre produkter.
I 1986 kom så den første helt mikroprocessorstyrede Planmeca unit og med den også funktioner, som var helt unikke - herunder et automatisk sugeslange rensesystem. På det tidspunkt var PM 2002 CC den absolut mest avancerede unit, der fandtes.
I 1995 lancerede Planmeca endnu en nyudvikling - en unit med "svævende" patientstol. Et helt nyt og let design var bragt til live og gav pludselig muligheder for bedre arbejdsstillinger ved unitten. Dette design er stadig grundstenen i Planmecas tandlægeunits.
Endnu en succes
Det succesfulde patientstoleprojekt fra 80'erne blev efterfulgt af endnu en triumf for Planmeca - nemlig udviklingen af deres panoramarøntgenÂapparat.
Med sin aluminiumsramme blev apparatet det mindste og letteste på markedet, og den nye konstruktion gjorde det nemmere at anbringe patienten i den rette position på en mere behagelig måde. I modsætning til konkurrenternes anlæg, så kunne patienten blandt andet placeres siddende i sin kørestol.
Konstruktionen blev snart normen på markedet og skabte dermed verdens mest solgte panoramarøntgenkoncept, som siden er blevet kopieret i stor stil. Den store succes viser med stor tydelighed, at Planmeca har formået at fokusere på de rigtige teknologier.
Først med digital billedbehandling
I midten af 90'erne var markedet modent til digital billedbehandling og Planmeca var en af de første udstyrsfabrikanter, der indførte digital billedbehandling i et panoramarøntgenapparat. Planmeca Dimaxis røntgensoftware blev lanceret i 1997.
Digital billedbehandling forbedrede strålehygiejnen, og samtidig blev det muligt at afskaffe både mørkekammer, kemikalier til filmfremkaldelse, samt større arkiver til opbevaring af røntgenbilleder. En forbedring som de fleste klinikker den dag i dag sætter stor pris på.
Førende indenfor panorama og 3D
Planmeca fortsatte med at udfordre og finde nye løsninger - og et afgørende øjeblik blev i 2001 udvikling af det hidtil største enkeltstående projekt, nemlig Planmeca ProMax.
På mindre end ti år blev dette panoramaanlæg udråbt til det førende indenfor den nye generation af røntgenapparater. Og som en videreudvikling blev det også muligt at opgradere ProMax til 3D billedbehandling. Med denne løsning blev Planmeca også den første på markedet til at lancere et apparat, som kombinerede panorama og 3D billedbehandling.
Elegant, robust og praktisk
Siden virksomhedens tidlige år har Planmeca's ejer og administrerende direktør Heikki Kyöstilä haft stærke holdninger til udseendet og designet af sine produkter. Produktet skal være let og elegant, men alligevel robust og praktisk.
Disse retningslinjer har haft vidtrækkende konsekvenser og er meget respekteret på markedet. Gennem årene har flere af produkterne også modtaget prestigefyldte priser i internationale design konkurrencer.
De danske tandlægeskoler
Nogle af Planmeca's mest betydningsfulde projekter i det 21. århundrede har været de store ordrer til verdens førende universiteter og odontologiske institutter.
Planmeca har udviklet særlige units og softwareløsninger til skoler med det formål at støtte uddannelsen af tandlæger og behandlere på klinikkerne. Flere skoler, institutter og universiteter rundt om i verden bruger i dag Planmeca udstyr i undervisningen - herunder Tandlægeskolerne i København og Aarhus, som også fungerer som inspirationskilde for andre tandlægeskoler og institutter i udlandet, hvorfra man ofte modtager besøg.
Nøglen til succes
En vigtig faktor bag Planmeca's imponerende succes har været det unge udviklingsteam, der hele tiden har sat spørgsmålstegn ved principperne i ældre udstyr og udnyttet moderne teknologi. Denne fremgangsmåde er og bliver Planmeca's egen tradition, og virksomheden er da også kendt som udvikler af utraditionelle løsninger.
Planmeca har altid været blandt de første til at lancere en bred vifte af produkter til markedet - ofte på en anderledes måde end de fleste af sine konkurrenter - og det er kombinationen af teknologi, ergonomi og design, der har gjort det muligt for virksomheden at nå så langt.
Planmeca vokser og bygger til
Planmeca har med sin seneste nye tilbygning af produktionsfaciliteter nået endnu en milepæl. Efter opførelsen af den nye 118.000 kvadratmeter store bygning råder virksomheden over i alt 475.000 kvadratmeter, og Planmeca's ejer og administrerende direktør Heikki Kyöstilä er yderst tilfreds med byggeprojektet.
"Med de nye produktionsfaciliteter, kan vi reagere mere effektivt på den stigende efterspørgsel og samtidig forbedre leveringssikkerheden".