Slut med silikoneaftryk!

100% aftryksfri (næsten!)
Tandlæge Morten Vind investerede i en TRIOS digital aftryksskanner i 2014, og hans nytårsforsæt for 2015 var, at han fra 1. januar skulle køre aftryksfri tandpleje. Med hjælp fra TRIOS skanneren og en klinikassistent med erfaring i digital aftrykstagning er det lykkes.


”Siden 1. januar har jeg kun taget aftryk ved implantatbehandlinger, og det er, fordi mit system ikke har haft scanbodies til implantologi. Det får jeg nu, hvilket betyder, at det sidste silikone ryger ud af klinikken snarest”, fortæller Morten.  

Samarbejde giver flow og  god økonomi
Morten arbejder tæt sammen med sin faste klinikassistent under processen, og de har en klar arbejdsfordeling: "Jeg præparerer tanden, og så overtager min klinikassistent faktisk resten af behandlingen. Hun laver skanningen og står for den efterfølgende dialog med teknikeren, med mindre der er noget specielt ved casen”, forklarer Morten og fortsætter: ”Vi har et rigtig fint flow i arbejdsprocessen, og det er skanneren medvirkende til, er jeg sikker på.”

Morten fortæller, at han tidligere var nødsaget til at bede patienten komme til en ny tid, hvis han vurderede, at vedkommende skulle have lavet en krone. Samtidig brugte Morten omkring en time på behandlingen. Nu bruger han kun en halv time, og behandlingen kan starte med det samme.  

Ud over den økonomiske gevinst, der åbenlyst er ved uddelegeringen af ansvaret, giver samarbejdet mellem klinikassistent og tandlæge også en øget arbejdsglæde:
”Det er noget sjovere for klinikassistenten at være med i processen hele vejen, og det er virkelig et holdarbejde. Klinikassistenten har lige så meget indflydelse på resultatet af det færdige arbejde, som tandlægen har. Det er faktisk ret skægt at arbejde så godt sammen og dele ansvarsområderne mellem sig.”

Bedre håndværk med TRIOS
Morten mener endvidere, at digital aftryksskanning giver større håndværksmæssig kvalitet. ”Det stiller simpelthen også større krav til operatøren, fordi du pludselig får smækket det hele op på en stor skærm og kan se alle detaljer. Præcis lige som den gang man begyndte at bruge lupbriller – det øger uden tvivl kvaliteten af arbejdet.”

Udvider med et fræsesystem på klinikken
Morten og hans team er glæder sig til at tage næste skridt og starte op med fræsning af kroner på klinikken. ” Der er en klar tidsmæssigt besparelse for patienten, og jeg tror på, at når vi laver design og bemalinger chairside, kan vi få endnu flere små karakteristika frem i tænderne, fordi patienten sidder lige ved, mens vi laver vores bemalinger. På denne måde kan vi virkelig tilpasse enheden til det resterende tandsæt”.  

Et godt samarbejde med laboratoriet
”Præcisionen er langt større end ved silikoneaftryk. Vi får lavet vores faste protetik hos Schmidt Dentalkeramik, og det passer bare rigtig godt. Vi har meget få efterjusteringer”, understreger Morten. ”Ved at være gået over til TRIOS har jeg oplevet, at præcisionen af biddet er blevet forbedret væsentligt. Det skyldes, at du har mulighed for at gå ind at se helt nøjagtigt ned til en tiendedel millimeter, hvor meget plads du giver til antagonisten. Du kan åbne biddet og se helt nøjagtigt, om der er nok plads.”

Selvom klinikken nu får en fræser installeret, betyder det ikke, at Morten dropper sit gode samarbejde med Schmidt Dentalkeramik. ”De opgaver, vi selv vil lave her på klinikken med fræseren, vil hovedsageligt blive enkelttandskroner og små opgaver. Vi vil stadig bruge laboratoriet til brokonstruktioner og større konstruktioner i det hele taget, og de bliver bestemt ikke arbejdsløse”, pointerer Morten.

En varm anbefaling til TRIOS
”Jeg har prøvet flere andre digitale aftryksskannere, men det var først med TRIOS, at jeg kunne sige: Nu har vi altså noget, der duer! Jeg kan kun anbefale til andre klinikker at bruge denne skanner. Den er helt eminent.”

Vil du vide mere om digital aftrykstagning eller CAD/CAM?

Plandent
Carsten Rathlou på tlf: 27 64 08 94 eller på mail carsten.rathlou@plandent.dk
​​​​​​​