TRIOS - høj præcision uden stress

Tandlæge Jan Thomsen fra Colosseumklinikken har nu arbejdet med TRIOS skanner et halv års tid, og begejstringen er ikke til at komme udenom. Der er ingen tvivl om at TRIOS skanneren, foruden at besidde en fantastisk præcision, samtidig fjerner den stressfaktor, der unægtelig viser sig, når aftrykket driller. Vi udfordrer her Jan omkring de nye og gamle aftryksteknikker.


Bedre præcision med digitale aftryk
Der er ingen tvivl om at den konventionelle aftryksteknik er behæftet med en lang række fejlkilder, men hvad siger du omkring præcisionen af de digitale aftryk?

"Den digitale teknik virker mere pålidelig og samtidig mere præcis. Det er blandt andet bekræftet i en nyere evidensbaseret undersøgelse, hvor teknikkerne er sammenlignet ved aftryk af enkelttandsrestaureringer".

80% af alle aftryk er ubrugelige
Alle tandlæger arbejder til daglig med den gode gamle aftryksteknik, men hvorfor er teknikken så upræcis?

"Den konventionelle teknik er ikke upræcis, men svær at beherske og studier fra Københavns Tandlægeskole viser, at det står rigtig skidt til - helt op til 80% af de indsendte silikoneaftryk, i en undersøgelse fra 2010, var helt uegnede til brug*. Vi kender jo alle sammen til problemerne med tørlægning, blødning, luftblærer, trækninger, ustabilitet af aftryksmaterialet - og hertil kommer hele arbejdsgange i laboratoriet med udstøbningen, ustabile modeller og meget mere... Men flere af disse faktorer kan helt fjernes med den nye digitale teknik".

Ingen stressfaktor med digitale aftryk
Jan fortsætter og fortæller om, hvordan arbejdsdagen er blevet noget mere afslappet...

"I en travl arbejdsdag med patienter i lind strøm er det en grim stressfaktor, når et aftryk driller, og man er ude i en eller flere omtagninger. Med den digitale skanning kontrollerer jeg både præparation og aftryk øjeblikkeligt tredimensionelt. Skal præparationen justeres, så klares det ganske nemt ved at udviske det ønskede område og skanne det igen efter justering af præparationen - der er helt ro på og ingen stress. På en præparationstid i aftalebogen sparer jeg samlet set 10-15 min ved skanningen i forhold til et almindeligt aftryk. Og samtidig er klinikken helt fri for besværet med desinfektion af aftrykket, forsendelse til laboratorium og ikke mindst opbevaring af modeller og dermed lagerfaciliteter".

Hvad er dine erfaringer med TRIOS
Efter et halvt år med TRIOS på klinikken er det svært for Jan at skjule begejstringen:

"Jo - jeg er virkelig begejstret. TRIOS er let og intuitivt at arbejde med og selve softwaren er både smidig og gennemtænkt. Aftrykstagning foregår nu helt roligt uden stress, og det er noget, alle på klinikken sætter rigtig stor pris på. Præcisionen af mine restaureringer er virkelig god, og kommunikationen med min tekniker er blevet endnu tættere. Vi kan nu sidde og se på samme aftryk digitalt - og det er meget lettere at diskutere præparationsgrænser, udformning osv. uden misforståelser".

Præcision hos Laboratoriet
Med det digitale aftryk siger du at også arbejdsgangen hos laboratoriet bliver mere præcis?

"Laboratoriet modtager det digitale aftryk et øjeblik efter, at det er afsendt. Aftrykket støbes ikke længere ud i gips, men fremstilles i stedet i en resin, der er langt mere præcis og stabil. Ved flere tilfælde kan man faktisk helt undvære modeller, og det giver i sig selv en uovertruffen præcision og samtidig en økonomisk besparelse. Restaureringen designes digitalt, hvor også både okklusion og artikulation testes. Der er ingen tvivl om at denne arbejdsgang fjerner rigtig mange fejlkilder".

Ny teknologi tager tid
Hvordan kommer man bedst i gang med digital aftrykstagning?

"Hver gang man får et nyt stykke apparat på klinikken, så kræver det, at man tager sig tid til at lære det at kende. Og det gælder naturligvis også med TRIOS. Jeg synes at softwaren er både let og smidig, men øvelse gør som bekendt mester. Sæt tid af til øvelse og sørg naturligvis for at deltage i de kurser, der er i systemet. Det kan også være nødvendigt at korrigere lidt på sin præparationsteknik."

3SHAPE - dansk når det er bedst
3SHAPE er forholdsvis ukendt blandt danske tandlæger - er det noget, der bekymrer dig?

"Slet ikke - 3SHAPE er markedsledende blandt laboratorier, hvor skanningen af aftryk har været brugt i længere tid. Nu er tiden kommet til intraoral skanning, hvor teknologien absolut kommer til sin ret. 3SHAPE er dansk og min erfaring med virksomheden er meget positiv. Udviklerne er utroligt innovative og lytter gerne til kommentarer fra brugerne, og mange forbedringer implementeres hurtigt".


Vil du vide mere?
Ønsker du at høre mere omkring digital aftrykstagning, så er du meget velkommen til at kontakte:

Plandent
Carsten Rathlou, tlf: 27 64 08 94 eller på mail carsten.rathlou@plandent.dk
​​​​​​​
 

​​​​​​​Litteratur:
* Kvaliteten af aftryk til støbte, metalliske enkelttandsrestaureringer, (Anne Peutzfeldt og Alireza Sahafi), Tandlægebladet 2010, 05-388,

Læs mere her:

3Shape Trios