Imponerende specialklinik for kirurgi

For to år siden overtog specialtandlægerne Lone Lenk-Hansen & Thomas Urban klinikken i Prismet, Århus. Klinikken tager sig udelukkende af kirurgiske indgreb, og tandlægerne har derfor valgt at indrette sig, så netop deres krav til indretning og udstyr bliver opfyldt.


Specialtandlæger i kæbekirurgi arbejder anderledes end praktiserende tandlæger, og derfor har Lone og Thomas valgt en utraditionel indretning af specialklinikken. I stedet for almindelige tandlægestole, er der blandt andet valgt særlige lejer, der tager hensyn til kirurgernes arbejdsstillinger og udsyn. Og de store operationslamper er ligesom mikroskopet forsynet med kamera, så behandlingerne kan optages og bruges til dokumentation eller undervisning.

Et kirurgisk leje kan kun anbefales
Det var en drøm, der blev til virkelig, da specialtandlægerne fik installeret Brumaba lejer på to af klinikkerne. "Almindelige tandlægestole er ikke hensigtsmæssige til længerevarende kirurgiske indgreb - de kan blandt andet ikke køre tilstrækkeligt højt nok op, og arbejdsstillinger og udsynet bliver begrænset" udtaler Lone.

Brumaba lejerne kan køres væsentligt højere op end almindelige tandlægestole og giver derfor en rigtig god arbejdsstilling både siddende og stående. Lejerne kan kippes til begge sider og er en fordel ved operationer i sideregionerne, hvis patienten har svært ved at dreje hovedet. Den store operationsbakke er placeret over patienten, så instrumenterne ligger klar det helt rigtige sted og giver de bedste forudsætninger for at opretholde en god arbejdsstilling.

Lejerne er usædvanligt robuste og kan løfte op til 300 kg, men de er samtidig overraskende lette og smidige at rulle ud i opvågningen ved behandling i fuld narkose. Al betjening foregår helt støjsvagt med fodpedalen. Betrækket fjernes let og giver mulighed for at opretholde en hygiejne, der er lige så god som på et sygehus.

Teknologi fremmer forståelsen
Udover høj faglig kvalitet er kommunikation og dokumentation nogle af de vigtige nøgleord på klinikken. På en stor touch-skærm guides patienterne igennem behandlingen med let forståelige tegninger og grafik. Og med kameraer i både lamper og mikroskop dokumenteres behandlingerne, så både patient og henvisende tandlæge modtager et grundigt materiale og billeder med udskrivningsjournalen.

Den kirurgiske Dr. Mach operationslampe blev blandt andet valgt ud fra den bedste kameraoptik. Ud over at bruge optagelserne som dokumentation, så bruges optagelserne også i forbindelse med live- eller online undervisning. Alle kameraer betjenes i øvrigt med fodpedal for at undgå krydskontaminering.

Bedste forudsætninger for den optimale behandling
Lone og Thomas har begge fungeret som "cykelkirurger", men foretrækker de faste rammer, hvor det foretrukne udstyr er lige ved hånden, og personalet er specialiseret til de forskellige indgreb og behandlinger.

Udover de særlige kirurgiske lejer og operationslampe, så har kirurgerne valgt både units og røntgen fra Planmeca. De valgte units er mobile, og kan køres ind på reserveklinikken, hvis der skulle opstå behov. Instrumenterne er underhængte og fungerer godt i den sterile opdækning, hvor de dækkes af og lægges klar på patientens bryst.

Med de digitale røntgensensorer og panoramarøntgen er det hurtigt og nemt at tage et billede i løbet af en behandling eller som kontrol. Billederne gemmes digitalt og følger med journalen til den henvisende tandlæge.

God service og fint samarbejde med Plandent
Lone og Thomas har valgt Plandent som leverandør af de kirurgiske lejer, operationslampe, de mobile Planmeca units og den nyindrettede sterilisation. Installationen er gået helt planmæssigt, og samarbejdet har været rigtig fint. Kirurgerne er rigtig glade og stolte over klinikken. Det er uden tvivl en investering, der sættes pris på hver dag!


Vil du vide mere?
Er du interesseret i at høre mere om specialindretning, så er du velkommen til at kontakte
Peter Jacobsen, tlf: 60 43 88 61 eller på mail peter.jacobsen@plandent.dk