Reciproc - et godt endosystem også til den kommunale tandpleje

Skrevet af tandlæge Vitus Jakobsen, Svendborg

Rodbehandling kan være en både teknisk vanskelig og ofte ganske tidskrævende behandling. Dette gælder også, når der drejer sig om rodbehandling på børn og unge. Samtidig er der i løbet af de seneste ti år fremkommet en lang række filsystemer i form af roterende/reciprokerende maskinfile fremstillet af nikkel-titanium. Derfor kan det også være særdeles vanskeligt at vælge blandt de efterhånden mange systemer, når der skal vælges et bestemt system.

Efter min mening er der en række krav, man kan stille til et filsystem til brug i den kommunale tandpleje. For det første må brugen af det meget gerne være nemt at lære for alle i behandlerteamet, hvilket for øvrigt også gælder for privat praksis. Dernæst kræves, at systemet kan præparere rodkanalsystemet hurtigt og effektivt. Det betyder, at filene skal være aggressive med minimal risiko for fraktur i rodkanalerne.

Énfilssystem - enkelt og hurtigt
Mit bud på et filsystem, der opfylder disse krav, er filsystemet Reciproc® fra VDW. Systemet består af kun 3 størrelser file (ISO nr. 25, 40 og 50) og fås i 3 længder (21, 25 og 31 mm). Systemet er baseret på, at der som udgangspunkt kun skal bruges en fil til behandling af en tand, idet den samme fil bruges til rensning og præparation af alle kanalerne. Da filenes bevægelsesmønster er reciprokerende (150° mod uret og derefter 30° med uret osv.), finder filene relativt hurtigt og nemt vej ned i rodkanalerne til arbejdslængden. Samtidig gør filenes taper, at kanalerne præpareres med en fin kræmmerhusfacon, der gør det muligt at skylle kanalsystemet effektivt og efterfølgende forsegle kanalsystemet effektivt med sealer og guttaperka.

Vigtigt med et sikkert system
Reciproc® er et sikkert system af to grunde: Flere undersøgelser har vist, at det reciprokerende bevægelsesmønster giver færre filfrakturer sammenlignet med roterende maskinfile. Endvidere kan filene kun bruges én gang til én tand, hvilket minimerer risikoen for filfraktur. Skulle filene ved en fejl ende i autoklaven, svulmer farveringen op, så filene ikke efterfølgende kan placeres i vinkelstykket. Det er en god sikkerhed, og arbejdsgangen bliver enkel med minimal risiko for fejl.

Gør det enkelt og nemt
Med kun 3 file at vælge imellem og tilsvarende farvemarkerede og kalibrerede guttaperkapoints er Reciproc® let at bruge og holde styr på for hele personalet. Selv om man kun foretager et begrænset antal rodbehandlinger, er det let at bruge systemet rigtigt og opnå nogle gode resultater. Men husk nu - uden kofferdam, så går det ikke...
Videoer med eksempler på brug af Reciproc® kan ses på: www.reciproc.com

Interesseret?
Ønsker du at vide mere om Reciproc® eller andre endosystemer, så kontakt tandlæge/produktchef Pernelle Frickmann på tlf: 43 66 44 25 eller på mail pernelle.frickmann@plandent.dk
​​​​​​​